Et nyt år er skudt i gang, og det betyder selvsagt også nye uddelinger af penge fra de danske fonde og filantropiske foreninger.
Fundats’ ugentlige gennemgang af udvalgte uddelinger starter hos Velliv Foreningen, som i en pressemeddelelse fortæller, at foreningen netop har uddelt 28 millioner kroner med det formål at styrke den mentale sundhed på en lang række danske arbejdspladser.
Blandt de støttede arbejdspladser er Vinderup Realskole, der vil blive bedre til at håndtere vold og trusler. VVS Søberg har fået midler til et projekt, hvor der skal gennemføres interviews om trivsel med medarbejderne, når de sidder i bilerne på vej på opgaver, mens Fuglebjerg Kistefabrik har fået penge til både at gennemføre en trivselsundersøgelse og arbejde med tonen på arbejdspladsen.
Velliv Foreningen støtter derudover et projekt under Erhvervshus Sjælland, som i samarbejde med en række arbejdsmiljørådgivere tilbyder små og mellemstore virksomheder ny viden om trivselsprocesser.
Også en enkelt analyse får støtte. Teknologisk Institut vil sammen med Journalistforbundet og Danske Medier undersøge, hvordan kunstig intelligens påvirker mental trivsel blandt journalister.
Vil gøre grundlovsdag til festdag for børn
Grundlovsdag den 5. juni skal være en dag fyldt med fester for og med børn. Det er missionen i det nye initiativ Grundlovsfesten, som netop har fået en bevilling på 9,7 millioner kroner fra Nordea-fonden.
Pengene skal over de næste fire år bruges på at engagere endnu flere skoler, biblioteker, boligforeninger og kulturinstitutioner til at holde grundlovsfester sammen med børn.
“Vi kan ikke starte tidligt nok med at give børn medindflydelse og med, at børn engagerer sig i demokratiet,” siger Olav Hesseldahl, der er leder af og initiativtager til Grundlovsfesten, i en pressemeddelelse.
Lad os bare være brutalt ærlige og sige, at grundlovsdag i dag er en tynd kop te. Vores nationaldag er jo gammeldags og kedelig!
Olav Hesseldahl – Leder og initiativtager, Grundlovsfesten
Grundlovsdag markerer det danske demokratis fødselsdag, og dagen fortjener bedre og festligere traditioner end det, vi kan præstere i dag, mener Olav Hesseldahl – blandt andet når han skeler til Norges folkefest i børnehøjde den 17. maj, som er en tydelig inspiration for Grundlovsfesten.
“Lad os bare være brutalt ærlige og sige, at grundlovsdag i dag er en tynd kop te. Vores nationaldag er jo gammeldags og kedelig! Der er ingen pynt i butikkerne, ingen sang eller en lækker grundlovskage til at gøre dagen til noget særligt. Der findes stort set ingenting, der markerer grundlovsdag på nær Dannebrog på busserne og politiske taler. Men det kan vi lave om på i fællesskab – og det gør vi nu,” siger Olav Hesseldahl.
Hos Nordea-fonden har uddelingschef Christine Paludan-Müller store forventninger til Grundlovsfesten.
”Det er et initiativ, der involverer børn og unge på nye måder i fejringen af grundlovsdag. Vi håber, at initiativet kan være med til at øge kendskabet til grundloven og samtidig stimulere børns lyst til aktivt at tage del i vores demokrati,” siger Christine Paludan-Müller.
Støtte til køkkenhaver og grønne kogebøger
Nordea-fonden står også bag støtte til fire bæredygtighedsprojekter, som skal komme eleverne og lokalområderne på fire af landets højskoler til gode. Det skriver Folkehøjskolernes Forening i en pressemeddelelse.
De fire højskoler er Brandbjerg Højskole og Børkop Højskole ved Vejle, sønderjyske Løgumkloster Højskole og Gerlev Idrætshøjskole ved Slagelse, som hver har modtaget mellem én og to millioner kroner til projekterne – i alt godt 7,3 millioner kroner. Støtten fra Nordea-fonden er en del af en større indsats, der skal fremme bæredygtighed og grøn omstilling på landets højskoler.
På Brandbjerg Højskole skal midlerne primært bruges til at anlægge et stort areal til bæredygtig dyrkning af frugt og grønt samt små, vilde oaser. Målet er at gøre højskolen mere selvforsynende og at inspirere elever, kursister og lokale til at leve mere bæredygtigt. Samme mål har man på Gerlev Idrætshøjskole, hvis nyetablerede skovlandbrug og drivhuse skal give elever og lokalsamfund indblik i lokal og bæredygtig fødevareproduktion.
I Løgumkloster vil højskolen anlægge et nyt køkken, som skal anvendes til undervisning i klimavenlig mad, mens Børkop Højskole kommer til at anvende støtten til at skabe en højskolepark, der forener højskolen og lokalsamfundet og videreudvikler Børkops vision om at være ’Naturbyen’.
Ifølge formand for Folkehøjskolernes Forening Lisbeth Trinskjær er det positivt, at de første fire højskoler nu får støtte til det afgørende arbejde med at skabe udvikling, handlekraft og håb.
”Hvis vi som samfund for alvor skal lykkes med at skabe de forandringer, en bæredygtig fremtid kræver, skal mange små og store løsninger udvikles. Højskolerne er allerede spirende laboratorier for den udvikling, og vi ser, hvordan håbet engagerer til handling. Takket være den historisk stærke opbakning fra Nordea-fonden får mange højskoler nu mulighed for at styrke håbet, handlekraften og engagementet blandt deres elever,” siger Lisbeth Trinskjær.
Fond bag ny idrætspris
I lørdags, den 6. januar, blev der uddelt en række priser til danske atleter og repræsentanter for det frivillige idrætsliv ved det årlige sportsgallashow i Boxen i Herning – heriblandt en ny pris, ’Idrættens Sociale Pris’, som Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) står bag.
Tanken bag prisen er, at idræt er et stærkt middel til fællesskab og trivsel og derfor en god ramme for sociale indsatser, der kan styrke lokale samfund og gøre en forskel for udsatte borgere.
Idræt for Sindet er et fremragende eksempel på idrættens potentiale til at hjælpe mennesker i en sårbar situation
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Grundfos Fonden
Den første vinder af prisen blev Mogens Damgaard fra Dansk Arbejder Idrætsforbund. Her har han blandt andet i årtier arbejdet for at udbrede konceptet ’Idræt for Sindet’, som har fokus på mennesker med psykiske sårbarheder.
”Idræt for Sindet er et fremragende eksempel på idrættens potentiale til at hjælpe mennesker i en sårbar situation. Vi er særligt imponeret over, hvordan Mogens Damgaard har løftet og spredt indsatsen ud i kommuner til gavn for mange deltagere – og derfor har vi valgt at pege på ham som modtager af prisen,” siger Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør, Grundfos Fonden.
Det er en jury med repræsentanter fra DIF og Grundfos Fonden, der har udpeget Mogens Damgaard som vinder af prisen. Og ud over anerkendelsen modtog han 75.000 kroner til det videre arbejde med Idræt for Sindet.
Støtte til sårbare unge og indlagte børn
De danske organisationer Headspace og 11 På Ryggen tager hul på det nye år med økonomisk rygvind til at gennemføre projekter til gavn for henholdsvis sårbare unge samt indlagte børn og familier på Aarhus Universitetshospital.
Organisationerne er to af i alt seks modtagere af en samlet nytårsdonation på 3,5 millioner kroner fra Bestseller Foundation. Det skriver Bestseller i en pressemeddelelse.
Fonden har tradition for at give en økonomisk håndsrækning til velgørende formål inspireret af kollegerne i Bestseller i forbindelse med årsskiftet. I 2023 har alle medarbejdere i modevirksomheden i Danmark og udlandet haft mulighed for at foreslå en modtager på baggrund af, hvilket formål der ligger den enkelte på sinde.
"Rigtig mange kolleger i Bestseller greb muligheden og delte en sag, som står deres hjerte nært. Vi er blevet rørt over medarbejdernes engagement og de personlige motivationer, som vi har modtaget. På vegne af hele vores organisation er vi stolte over at kunne give en håndsrækning til seks organisationer, både i udlandet og i Danmark, som gør en forskel,” siger Tine Fisker Henriksen, direktør i Bestseller Foundation.
Siden Bestseller Foundation blev etableret i 2015, har den investeret og uddelt mere end 200 millioner kroner.
26 mio. kr. til kunstvidenskabelig forskning
Vi fortsætter til Ny Carlsbergfondet, som har uddelt 26 millioner kroner til at styrke den kunstvidenskabelige forskning på de danske kunstmuseer.
Pengene er fordelt på 18 ansøgere, skriver Ny Carlsbergfondet i en pressemeddelelse.
”Vi forventer at kunne bidrage afgørende i de kunstvidenskabelige forskningsmiljøer i de kommende år. Vi har i gennem 2023 haft konstruktive samtaler med forskningsaktørerne, og det er en glæde at kunne forøge bevillingerne, så forskningen kan gennemføres på bedst tænkelig måde for alle involverede, økonomisk såvel som fagligt,” siger Christine Buhl Andersen, der er forperson i Ny Carlsbergfondet.
Det er fondens ønske at fortsætte arbejdet med at understøtte brobygningen mellem forskningsmiljøerne på henholdsvis universiteter og museer, som fonden etablerede med forskningsinitiativet i 2010.
”Med de nye bevillinger fortsætter vi fondets arbejde med at styrke kunstvidenskabelig forskning på de danske museer. På trettende år har puljen gjort det, vi satte os for, da vi etablerede indsatsen, nemlig at bringe det museale forskningsområde ind på universiteterne og det universitære forskningsmiljø ud på museerne,” siger Christine Buhl Andersen.
Hjælp til unge voldsramte i Nordvestjylland
Den A.P. Møllerske Støttefond har netop doneret 7,2 millioner kroner til et treårigt rådgivnings- og forebyggelsesprojekt på Holstebro Krisecenter for unge voldsramte i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner. Det skriver A.P. Møller Fonden på fondenes fælles hjemmeside.
Der er tale om det første sted i landet, hvor et krisecenter i samarbejde med kommuner og politi kan arbejde med at hjælpe den enkelte voldsramte unge videre. Tilbuddet gælder alle voldsramte mellem 14 og 17 år i de tre kommuner, hvor de vil kunne få anonym rådgivning.
Med bevillingen får også alle skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser i Nordvestjylland mulighed for at modtage krisecenterets forebyggende undervisning af unge, oplyses det.
Holstebro Krisecenter vil have det nye rådgivningstilbud klar i løbet af foråret. Den forebyggende undervisning er planlagt til at gå i gang i august i år.
Nye faciliteter på landbrugsskole
’Lab X’ er navnet på en række nye specialdesignede faciliteter på Kjærgård Landbrugsskole i Bramming i Sydvestjylland med plads til blandt andet et auditorium og et laboratorium.
Lab X bliver en del af ny bygning på landbrugsskolen. Byggeriet er muliggjort af en donation fra A.P. Møller Fonden på 15 millioner kroner, skriver fonden på sin hjemmeside. Bygningen opføres i bæredygtige materialer som træ, sedumplanter og genbrugsteglsten.
I de nye faciliteter får skolens elever adgang til ny teknologi, hvor de bedre kan arbejde med levende dyr og maskiner som for eksempel droner og malkerobotter.
Kjærgård Landbrugsskole er en af de nyeste landbrugsskoler i Danmark og har et elevtal på omkring 100 årselever.
Særlige medarbejdere til kamp mod hackerangreb
Vi slutter hos Industriens Fond, som netop har offentliggjort fondens støtte et nyt projekt, hvor neurodivergente mennesker, kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund, ledige akademikere og seniorer uddannes til at kunne håndtere cybersikkerheden i mindre virksomheder.
Kombinationen af mangel på arbejdskraft indenfor it-sikkerhed og en støt stigende trussel fra it-kriminelle er en giftig cocktail for særligt små og mellemstore virksomheder, der ofte må gå forgæves i jagten på medarbejdere med de rette kompetencer til at styrke cybersikkerheden. Derfor er en række virksomheder og organisationer gået sammen for at afhjælpe det store udækkede behov for medarbejdere, der kan håndtere it-sikkerhed.
Virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft indenfor cybersikkerhed, og særligt de små og mellemstore virksomheder har store udfordringer med at etablere et fornuftigt niveau af it-sikkerhed
Malene Stidsen – Leder af cyberprogrammet, Industriens Fond
Projektet ’Fast track til kompetencer i cybersikkerhed’ er støttet af Industriens Fond med 14 millioner kroner. Det sigter i første omgang på at træne og opkvalificere 370 borgere i relevante cybersikkerhedskompetencer for at hjælpe mindre virksomheder med at identificere og bekæmpe cybertrusler og beskytte deres aktiver og omdømme.
”Virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft indenfor cybersikkerhed, og særligt de små og mellemstore virksomheder har store udfordringer med at etablere et fornuftigt niveau af it-sikkerhed. Samtidig er netop de virksomheder i stigende grad i søgelyset hos it-kriminelle. Det problem skal vi have løst, og med dette initiativ tager vi et stort skridt i den rigtige retning,” siger lederen af Industriens Fonds cyberprogram Malene Stidsen i en pressemeddelelse.